Vad är en människa?

"Under medeltiden påstår kyrkan att den har Sanningen om allt. Världen och människan är bara till för Guds skull. Och Gud prövar ständigt människan: Håller hon måttet? Om inte är hon värdelös. Det är bara kyrkan som kan hjäpa henne. Den är Guds öppna hand, men också hans knutna näve. Så böj dig, lilla människa - det finns inget alternativ.

Men under renässansen skapas sådana alternativ. Kyrkan förlorar sitt monopol på att tolka världen och människan. Författare och konstnärer finner en annan och bättre syn på människan hos antikens greker och romare. De tar avstamp där och utvecklar en ny individualism.
En människa är först och främst en självständig individ. Hon tänker själv, tar eget ansvar och skapar sin egen mening och livsväg. Gud har skapat henne, men vadhon sen blir beror på henne själv. Människan är en varelse med unik livskraft och stark egen vilja. Hon kan sjunka till djurens nivå, eller höja sig och skapa oanade värden av storhet och skönhet. I sig har hon en gnista av det gudomliga och hennes möjligheter är oändliga.

Vare människa har rätten att njuta av livets goda, det hon skapar. Och finns det något vackrare än människans egen gestalt, hennes formfulländade kropp och hennes storartade, skapande anda? Det är tanken hos Leonardo när han målar in människan i den jordiska cirkeln och visar den perfekta harmonin i hennes proprtioner.
Men människan har också plikten att lära sig, skaffa sig kunskaper, att ta tillvara sina rika möjligheter. Renässansen hyllar antikens idé om "En sund själ i en sund kropp". Vårda själen genom läsning och studier och kroppen genom fysisk träning. Bäst är, menar man, att drilla sina slöa lemmar genom att fäkta, rida och simma."

3Leonardo-Da-Vinci-Vitruvian-Man.jpg Leonardo image by juliuskronberg




En lång omväg är det till ovänner,

fast de bo vid bygdeväg;

men genvägar gå till goda vänner,

om de ock vore fjärran farna.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0